Add to Google

Cum sa economisesti bani cu cheltuielile casei

De la Cum Faci Sa?

Add to GoogleImprima articolul

Introducere

Scaderea consumului de energie in casa poate minimiza poluarea (din arderea conbustibililor fosili) la o scara globala si te ajuta sa economisesti bani in gospodarie. Vestea buna este ca aceste metode de eficientizare sunt usor de implementat si efectele se simt.

Pasi

'1'
Repara ramele geamurilor. In casa, pana la 20% din caldura este pierduta prin crapaturile intre geam si perete. Pentru a testa geamul tine mana in dreptul ramei. Daca simti aer rece intrand, asta inseamna ca aerul cald iese. Problema este usor de rezolvat si poti economisi sume considerabile.
  • Lipeste garnituri izolatoare in jurul geamurilor si usilor.
  • Umple crapaturile si scobiturile din rame cu spuma izolatoare.
  • Trage perdelele si jaluzelele dupa ce apune soarele pentru prinde aerul cald in interior.
'2'
Coboara termostatul. Daca iti cobori termostatul cu doar 1 grad iti poate reduce consumul de caldura cu pana la 5%. Nici macar nu vei simti diferenta in temperatura camerei. Nu incalzi camere unde nu stai.
'3'
Scade temperatura apei calde. Daca ai centrala termica atunci temperatura apei calde nu ar trebuii sa fie setata la mai mult de 60 de grade. Orice temeperatura mai mare te va forta sa amesteci apa calda cu apa rece. Verifica-ti boilerul regulat.
'4'
Scoate din priza electronicele si electrocasnice si opreste luminile. Inchide orice echipament care nu este folosit si opreste lumina cand iesi din camera. Nu tine usa frigiderului deschisa mai mult decat este necesar si nu uita ca congelatorul trebuie dezghetat periodic pentru a functiona eficient. Nu folosi modul "stand by" la televizor, sistemul audio sau DVD. Scoate din priza aceste aparate, precum si cuptorul cu microunde, deoarece oricum nu le vei folosi jumatate din zi. Electronicele in modul stand-buy folosesc in medie 5 - 10% din energia unei gospodarii. Daca ai nevoie de lumina in timpul zilei, deschide perdelele si jaluzelele si lasa soarele inauntru.
  • Cand nu il folosesti, opreste calculatorul. Scrennsaver-ul nu iti va economisi nici un pic de curent. Acestea pot consuma mai mult curent decat atunci cand folosesti tu calculatorul si pot reduce viata monitorului. In schimb, configureaza monitorul sa se innegreasca atunci calculatorul nu este folosit. Poti sa reduci cheltuielile cu o suma intre 200 si 400 de lei pe an daca activezi funcia de "Sleep" a calculatorului. O alta modalitate de reducere a consumului este sa reduci luminozitatea ecranului. In cazul laptop-urilor poti sa prelungesti durata de viata a bateriei actionand asa. De asemenea daca iti inlocuiesti monitorul CRT cu un LCD poti sa reduci consum de energie al display-ului cu 66%.
'5'
Spala economic:
  • Foloseste masina de spalat doar cand s-a umplut cu rufe. Daca speli mai putine haine, foloseste modul economic. De asemenea, masinile de spalat moderne spala la fel de eficient la 40 de grade ca la 60, dar diferenta de temperatura se va simti in consumul de energie. Daca vrei sa cumperi o masina noua, cauta una cu incarcare prin fata. Acestea sunt mult mai eficiente decat cele ce se incarca pe sus.
  • Uscatoarele folosesc foarte multa energie. Daca este posibil usuca-ti rufele pe sarma. Este bine si pentru haine sa faci asa.
  • Spalatul economic nu se aplica doar pentru haine. Daca faci dus si nu baie folosesti cu 50% mai putina energie.
'6'Izoleaza. O treime din caldura casei scapa prin acoperis. Trebuie sa izolezi casa. Este simplu de facut si este cea mai eficienta masura de economisire pe care poti sa o aplici.
'7'Refoloseste apa ce iese robinet si nu este folosita. Cand pornesti apa calda la robinet, pune un container sub robinet unde sa se adune apa calaie. Foloseste apa din container pentru a uda plantele. Asa economisesti o cantitate surprinzatoare de apa.
'8'
Foloseste echipamente ce consuma energie eficient. De la becuri economice la bunuri si echipamente de sunet - exista multe electronice ce consuma putin pe piata. Surprinzator, acestea pot folosi cu 50% mai putina energie decat alte modele.

Sfaturi

'o'
Improvizeaza. Tu duci o viata unica, ceea ce inseamna ca exista strategii unice pentru tine sa economisesti energie. De exemplu, daca bei ceai de multe ori pe zi, fierbe doar cata apa ai nevoie.
'o'Un robinet cu scurgeri iroseste energie si intr-o singura saptamana pierzi destula apa cat sa umpli jumatate de cada, deci repara-l.
'o'Conecteaza mai multe dispozitive intr-un singur prelungitor ca sa iti fie mai usor sa le deconectezi de la curent cand nu le folosesti.
'o'Daca urmezi acesti pasi vei economisi sume importante si vei ajunge la echilibru cu mediul inconjurator. Aprope toate energia folosita in casele noastre este obtinuta prin arderea unor combustibili fosili, proces ce rezulta in eliberarea a cantitati impotante de substante daunatoare in mediu.

Add to GoogleImprima articolul

Articole ce va pot interesa

Cum sa faci un apartament mic sa para mai mare
Cum sa cultivi ciuperci
Cum sa economisesti bani folosind metode ecologice

Va recomandam

Articolul a fost vizualizat de 2329 ori.

Daca ti-a placut, imparte si cu altii:

Ultima modificare a fost facuta la 03 Feb 2011 de catre Vali.

Multumim pentru crearea acestui articol urmatorilor autori:

Adauga articol
Spatiu Publicitar
Articole noi
Cum faci faci un cadou special de ziua femeii
Cum sa conduci sedinte de afaceri constructive
Cum sa pregatesti rapid prajituri delocioase folosind doar doua ingrediente
Ultimile modificari
25.02.2014 15:04
Utlizatorul Daniela tudorache a modificat pagina Cum faci faci un cadou special de ziua femeii.

25.02.2014 15:03
Utlizatorul Daniela tudorache a creeat un nou articol cu numele: Cum faci faci un cadou special de ziua femeii.

25.02.2014 14:53
Utlizatorul Daniela tudorache s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

19.01.2014 13:38
Utlizatorul Crinutzacuric s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

27.09.2013 09:04
Utlizatorul Samborin rodica s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

04.09.2013 16:46
Utlizatorul Abcflori s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

27.08.2013 20:34
Utlizatorul Arev s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

21.08.2013 16:43
Utlizatorul Costel s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

19.08.2013 18:24
Utlizatorul Pricope adrian s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

24.07.2013 16:39
Utlizatorul Ramy ramonica s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

Urmariti-ne si pe: