Add to Google

Cum sa cultivi ciuperci

De la Cum Faci Sa?

Add to GoogleImprima articolul

Introducere

'ciuperci'
ciuperci
Delicioase, cu un continut scazut in grasimi si avand o valoare nutritiva ridicata, ciupercile sunt prezente in sortimente diferite si pot fi consumate in multe feluri. Ele pot fi cultivate atat in teren deschis cat si in rasadnita.

Pasi

'1'

CULTIVAREA CIUPERCILOR IN TEREN DESCHIS


Ciupercile au o dezvoltare normala intr-un mediu cu temperatura cuprinsa intre 12 si 18 grade Celsius, fiind pretentioase fata de umiditate, aer si mai ales substante organice in descompunere pe care trebuie sa le gaseasca in teren. Pentru cultura lor, solul se ingrasa cu balegar de grajd (sau ingrasamant) pe jumatate fermentat si se sapa adanc. Din loc in loc se fac gropi adanci de circa 40 cm si late de 50 x 50 c, in care se introduce baligar de cal fermentat timp de 15-20 zile; acesta se indeasa si in el se planteaza cateva cuiburi, de alb de ciuperci. Totul se acopera cu un strat de pamant de circa 15 cm. Pe intreaga suprafata astfel pregatita se cultiva legume care vor acoperi repede si in intregime solul, avand rolul de reglare a temperaturii si umezelii, ferindu-l de curenti si diferente bruste de temperatura. Legumele recomandate sunt salata, ridichile, ceapa sau mararul. Ele constitue deci un adapost pana la aparitia ciupercilor. Daca nu se planteaza legume se acopera cu un strat de paie sau balegar de 8-10 cm si se stropeste spre a se mentine umeazeala. Dupa aparitia ciupercilor legumele se vor recolta. In anii ploiosi, recoltetle vor fi abundente datorita umiditatii atmosferice.

Ciupercile culese se pastreaza pe timp uscat in cutii sau cosuri acoperite cu carpe ude, muschi sau iarba umezite sau in pivnite racoroase si umede.
'2'
'rasadnita'
rasadnita

CULTURA CIUPERCILOR IN RASADNITA


Se alege o portiune de teren ferita de bataia directa a vantului, de inzapeziri sau inundatii. Se face o groapa cu dimensiunile tocului de rasadnita, pamantul trebuie ingrasat din toamna cu balegar si este recomandabila amenajarea terenului in vetre (brazde adancite) spre a pastra mai bine apa. Tocul de rasadnita este o cutie (vezi poza). Se aseaza pe patul de balegar, primind caldura de la acesta, iar pe deasupra se acopera cu ferestre sau rame cu geamuri. Balegarul care se utilizeaza la incalzirea rasadnitelor trebuie sa fie proaspat sau vechi, dar nefermentat, cum se cere celui folosit ca ingrasamant. Rasadnitele fara balegar, care se incalzesc numai de la soare se numesc rasadnite reci. Peste balegarul indesat se pune pamantul intr-un strat de circa 15 cm grosime. In rasadnita se pot cultiva legume sau se pot produce rasaduri de legume. Dupa 3-4 saptamani se poate aduce albul de ciuperci care se introduce la 3-4 cm in gropile facute pana la balegar, apoi se acopera cu pamant. Dupa aparitia primelor ciuperci, cultura de legume se va rari prin recoltare sau transplantare. Ciupercile ramanand singure se vor acoperi - ziua pe soare puternic si chiar noaptea daca este cazul - cu rogojini sau obloane. Rasadnitele se uda zilnic, dar cu cantitati reduse de apa.

In anii ploiosi se obtin productii mari de ciuperci.

Add to GoogleImprima articolul

Articole ce va pot interesa

Cum sa economisesti bani cu cheltuielile casei
Cum sa scoti o pata de cafea din covor
Cum sa faci un apartament mic sa para mai mare

Va recomandam

Articolul a fost vizualizat de 8938 ori.

Daca ti-a placut, imparte si cu altii:

Ultima modificare a fost facuta la 29 Jan 2011 de catre Clau2tza.

Multumim pentru crearea acestui articol urmatorilor autori:

Adauga articol
Spatiu Publicitar
Articole noi
Cum faci faci un cadou special de ziua femeii
Cum sa conduci sedinte de afaceri constructive
Cum sa pregatesti rapid prajituri delocioase folosind doar doua ingrediente
Ultimile modificari
25.02.2014 15:04
Utlizatorul Daniela tudorache a modificat pagina Cum faci faci un cadou special de ziua femeii.

25.02.2014 15:03
Utlizatorul Daniela tudorache a creeat un nou articol cu numele: Cum faci faci un cadou special de ziua femeii.

25.02.2014 14:53
Utlizatorul Daniela tudorache s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

19.01.2014 13:38
Utlizatorul Crinutzacuric s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

27.09.2013 09:04
Utlizatorul Samborin rodica s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

04.09.2013 16:46
Utlizatorul Abcflori s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

27.08.2013 20:34
Utlizatorul Arev s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

21.08.2013 16:43
Utlizatorul Costel s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

19.08.2013 18:24
Utlizatorul Pricope adrian s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

24.07.2013 16:39
Utlizatorul Ramy ramonica s-a alaturat comunitatii Cum Faci Sa.

Urmariti-ne si pe: